Pages

Wednesday, January 26, 2011

terhantuk kepala ku ini

aku baru je terhantuk dgn satu post indah daripada blogger fav aku..

 

 

sesungguhnya ujian datang tiada penghujungnya..ALHAMDULILLAH..ALLAH MASIH SAYANGKAN AKU…

 

Manusia bertanya : Kenapa aku diuji ?


Qur’an menjawab : Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja) mengatakan : “Kami telah beriman”, sedang mereka belum diuji? (Al-Ankabuut : 2).
Manusia bertanya : Kenapa aku tidak diuji saja dengan hal-hal yang baik ?


Qur’an menjawab : Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. (Al-Baqarah : 216)
Manusia bertanya : Kenapa aku diberi ujian seberat ini?


Qur’an menjawab : Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. (Al-Baqarah : 286)
Manusia bertanya : Bolehkah aku berputus asa ?


Qur’an menjawab : ..dan jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir. (Yusuf : 87)
Manusia bertanya : Bagaimana cara menghadapi ujian hidup ini?


Qur’an menjawab : Hai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap sedia (di perbatasan negerimu) dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beruntung. (Ali Imraan : 200)


Jadikanlah sabar dan solat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu’. (Al-Baqarah : 45)
Manusia bertanya : Bagaimana menguatkan hatiku?


Qur’an menjawab : ..Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Tuhan selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakal.. (At-Taubah : 129)
Manusia bertanya : Apa yang ku dapat dari semua ujian ini?


Qur’an menjawab : Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu’min, diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.. (At-Taubah : 111)

0 org nk cakap jugak:

Post a Comment